Безбедност рада на Интернету

Ако се повезујете са Интернетом, омогућавате другим лицима да користе рачунар или делите датотеке са другим особама, требало би да предузмете кораке да бисте заштитили рачунар од наношења штете. Постоје рачунарски криминалци (понекад се називају хакери) који нападају туђе рачунаре. Ове особе често нападају директно тако што упадају на ваш рачунар преко Интернета и краду ваше личне информације или индиректно тако што креирају злонамерни софтвер да би нанеле штету вашем рачунару.

Срећом, можете допринети својој заштити тако што ћете предузети неколико једноставних мера предострожности.

Како се заштитити?

Обавезно избегавати непознате и непроверене сајтове.

Не отварајте пошту чији вам је пошиљалац непознат.

Не инсталирајте програме и игре са бесплатних CD-а и DVD-а јер када покренете програм за ,,крековање” (разбијање шифре) у већини случајева тај ,,крек” покушава да се са вашег рачунара јави серверу творца.

Инсталирајте квалитетан антивирус програм и свакодневно га ажурирајте.

Не региструјте се и не остављајте своје личне податке на сајтовима, уколико то није неопходно како бисте купили производ или услугу.

На друштвеним мрежама (Facebook,   Twitter…) не треба остављати личне податке, као ни пуно слика како због злонамерних људи, тако и због  тога што неке службе националне безбедности на тај начин прикупљају податке.

Извор:  windows.microsoft.com