Реализација радионица у склопу имплементације пројекта ”Мелиса – лековито царство 2” по Конкурсу за имплементацију Локалног акционог плана за младе Града Крушевца за 2021. годину

Представник УГ Хемијско-сапунска лабораторија „Мелиса“ Милош Александрић, реализовао је 1. октобра радионицу у склопу имплементације пројекта „Мелиса – лековито царство. Пројекат „Мелиса лековито царство“ реализује Удружење грађана „Хемијско-сапунска лабораторија Мелиса“ у сарадњи са Канцеларијом за младе. Реализовано је  непосредно пружање услуга школи у виду интерактивних предавања и радионице за ученике осмог и седмог разреда. 

Интерактивне радионице одржавају се по други пут у нашој школи, а у изради различитих тинктура од лековитих биљака са подручја Расинског округа учествовали су и ученици. Ученици су могли да сазнају о лековитим биљкама. Лековите биљке се користе у званичној или народној медицини за лечење болести или очување здравља људи. Данас се користи око 10.000 врста биљака и посвећује им се велика пажња управо у циљу проналажења бољих лекова који би по организам човека били што је могуће мање штетни. природним лековитим производима, домаћим чајевима. Ученици седмог и осмог разреда добили су савете како да користе домаће еколошке мирисне производе за негу косе и коже. Након предавања ученици су кроз радионицу имали прилику да израде козметичке препарате.

Очекивања ученика су била испуњена и више од оног што су мислила да добију од теоријског и радионичарског програма. Предавање је у потпуности испунило очекивање и било је веома поучно, ученици су добили јасна упутства за даље коришћење природних чајева, крема, масти и гелова. Увидели су да препарати представљају прави спој традиције и савремене технологије. Време које је утрошено са нашим ученицима је време посвећено стицању свести о важности употребе природних производа. Захваљујући високој професионалности  предавача  Александрић Милоша постигнути су циљеви партнерства.

Подршка Канцеларији за младе Одељења за друштвене делатности Града Крушевца је, такође, драгоцена, кроз размену мишљења и искуства, размену идеја у различитим старосним добима деце.

Реализовано: 1.10.2021.