Извиђачи

Мисија извиђаштва је да допринесе образовању младих људи, кроз систем вредности заснован на извиђачком Завету и Закону, да помогне изградњи бољег света у коме су људи остварени као појединци и имају конструктивну улогу у друштву.“

Путевима ове мисије корачају и ученици наше школе, као млађе планинке и млађи извиђачи. Уз дружење и сарадњу са дугарима из крушевачких основни и средњих школа, реализујемо различите активности. Набројаћемо само неке од многобројних…

Поводом обележавања Дана климатских промена, 3.новембра 2017.године у Пионирском парку садили смо саднице јасена, јавора и брезе, а све у циљу подизања свести грађана о климатским променама и побољшања услова живота и боравка у парковима, у сарадњи са пројектним тимом „Оснажити“ и са Драганом Милићевић, координатором еколошког образовања.

Акција „Видовдански извиђачки сусрети „ВИС 2017“ је организована у оквиру прве фазе пројекта „Другарство је потреба“, по Конкурсу за имплементацију Локалног акционог плана за младе града Крушевца, у сарадњи са Канцеларијом за младе Одељења за друштвене делатности уз финансијску подршку Града Крушевца.

Наставак пројекта „Другарство је потреба“ осварен је на Извиђачким играма у Вучаку. Извиђачи и планинке из Ниша и Крушевца града, са другарима из Спортског удружења „Палестра“ су провели незаборавно дружење, такмичили се и учили једни од других извиђачке и спортске дисциплине.

Дружење, знање, упорност, креативност, истрајност, сарадња, пријатељство и такмичарски дух у једном тиму и много таквих тимова = ИЗВИЂАЧИ. Наши извиђачи имају жељу да се дивно друже, брину једни за друге, али налазе простор и време и за учење и тако постижу одличне резултате:

  1. место у категорији Млађих извиђача, 1. место у категорији Млађих планинки на републичкој акцији „Вождови дани 2017“, 1. место на Државним играма Србије …

Сада се припремамо за 10. Јубиларну Смотру Савеза извиђача Србије у којој ћемо бити једни од око 20 000 извиђача из земље и иностранства. До сада, на наше Смотре долазили су извиђачи из Велике Британије, Грчке, Француске, Израела, Америке, Шпаније, Пољске и многих других земаља. Сада су већ најавили поновно учешће Израелци, Корејанци, Словенци, Пољаци … Смотра је идеална прилика за размену знања и искустава, учење о различитим културама, обичајима, начину рада са извиђачима из земље, али и света.

Смотра Савеза извиђача Србије је посебан и јединствен догађај за сваког извиђача. То је прилика да учинимо нешто за себе и за друге и да свима покажемо да важи мото „Извиђаштво за све!“

  1. Јубиларна Смотра Савеза извиђача Србије биће одржана у периоду од 27. јула до 5. августа 2018. године у главном граду Србије, Београду.

Млађа планинка

Марта Радиојковић 6/2