Читај гласно

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.“

Вођени наведеном Вуковом реченицом као звездом водиљом ученици Основне школе „Кнез Лазар“ 21. фебруара обележили су Међународни дан матерњег језика. Поводом обележавања овог изузетно важног датума ученици су читали омиљене стихове, цитате, делове књига и разговарали о прочитаним књигама. Циљ ове активности јесте подстицање читања и неговањe матерњег језика, афирмисање културе и уметности, као и промоција рада школских библиотекара. Акција Друштва школских библиотекара Србије „Читај гласно“ само је једна у низу  реализованих активности којима желимо да код ученика развијемо свест о важности читања.

Ученици наше школе радо посећују библиотеку како за читање обавезно предвиђених дела школске и домаће лектире тако и књига које нису предвиђене наставним планом и програмом. Школски библиотекари су са ученицима реализовали многобројне активности у школској библиотеци. У оквиру ученичког књижевног клуба одржана су књижевна дружења на којима су ученици анализирали дела на српском и енглеском језику, реализоване су радионице у част нашим познатим књижевницима, припреман је материјал за школски часопис и  литерарне конкурсе.

Познато је да је библиотека, поред школе, изузетно важан чинилац одрастања сваког појединца, па се надамо да ћемо успети у нашој мисији чији је циљ изградња и неговање посебног односа према књизи код младих нараштаја који сигурним кораком корачају чудесним светом књиге.

Библиотекари Основне школе „Кнез Лазар“

Моника Милошевић

Марија Лукић