Посета ђака првака Крушевцу

За ученике првог разреда у Купцима, у уторак, 2.10.2018., организован је одлазак у Крушевац. Повод је био обележавање Дечје недеље. Марија Лукић, библиотекар наше школе је уговорила посету. Обишли смо Библиотеку града Крушевца, ученици су се упознали  са књигама које су за њихов узраст, добили су бесплатне чланске карте за годину дана. Библиотекарка им је читала приче, разговарали смо о прочитаном. Прваци су износили своја запажања, мишљења о ликовима, али су причали и о свом искуству, јер је прича говорила о кућним љубимцима. Ученици су рецитовали, глумили и певали пригодне песме.

Наставница Милица Јоцић је деци причала о Споменику косовским јунацима: када је подигнут, зашто, шта значе датуми, симболику. Затим смо обишли Кућу Симића. Водич је објаснила како се  живело, облачило, какав је био намештај и покућство у богатијој српској кући.

У Музеју смо пажљиво разгледали поставке оружја, оруђа, новца, одеће, накита, макету старог града, макету Битке на Косову. Ученици су слушали занимљиву причу кустоса , примерену њиховом узрасту. Наставница Милица је деци додатно објашњавала и одговарала на  питања.

Ученици нису платили улазнице, захваљујемо се наставници Марији и Милици.

Прошетали смо портом цркве Лазарице, обишли остатке Лазаревог града, видели споменик кнезу Лазару.

Затим смо, пешачком зоном, отишли на Багдалу и на спортским теренима и мобилијару у парку сачекали превоз.

Био је то веома леп, занимљив дан за ученике.

 

Гордана Поповић