Мере COVID 19

Kad su u pitanju naši državljani koji dolaze iz područja ugroženih koronavirusom, oni su u obavezi da budu u samoizolaciji 14 dana.

Kako objašnjava epidemiolog Predrag Kon, njima će na granici biti dostavljeno rešenje o obaveznoj samoizolaciji, koje moraju da poštuju.

Za nepoštovanje ove odluke propisane su oštre kazne.

Pravnici pojašnjavaju da je ova oblast regulisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Za njegovo kršenje zaprećena je novčana kazna od 30.000 do 150.000 dinara.

Međutim, osoba koja se nije pridržavala rešenja o samoizolaciji, a ispostavi se da je zaražena, podleže i Krivičnom zakonu, odnosno protiv nje se može podneti krivična prijava i pokrenuti postupak.

– Nepostupanje po naredbi nadležnih zdravstvenih organa u slučaju epidemije tretira se kao krivično delo za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora. Mehanizmi za proveru se regulišu uredbom i mogu je sprovoditi zdravstveni radnici ili čak policija – napominje advokat Svetozar Vujačić.

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici koja je održana donela dodatne mere radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija koji podsećaju na koronavirus, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenih COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

Zavod za javno zdravlje Kruševac – 037/422-951 od 8 do 22h  I dezurni epidemiolog mob: 0648942282.

U svetu je zabeleženo više od 4.000 smrtnih slučajeva od novog korona virusa, a obolelo je više od 115.000 ljudi.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, direktorima svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije, zbog novonastale situacije oko korona virusa, izdalo je posebne preporuke koje treba primeniti.

U njima se napominje da je potrebno:

* redovno održavanje školskog prostora, provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, koristeći rukavice;

* pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa;

* redovno snabdevanje tečnim sapunom toaleta, učionica i trpezarija;

* podsticanje učenika na pranje ruku;

* preporučiti učenicima i odraslima da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama;

* ne razmenjivati hranu i ne koristiti iste flašice za vodu;

* upotrebljene papirne maramice i ubruse redovno odlagati u korpe za otpatke;

* planirati časove odeljenskog starešine u svim razredima posvećene održavanju lične higijene i neposrednog okruženja, ali i komunikaciji koja nije podložna panici i širenju neproverenih informacija;

* preporučiti roditeljima i učenicima da se odlože proslave i druženja;

* planirati aktivnosti učeničkog parlamenta koje će podsticati učenike na redovno održavanje lične higijene i održavanje školskog prostora;

* postaviti preporuke o preventivnim aktivnostima na sajt škole;

* u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti planirati, u skladu sa predmetnom oblašću, vaspitno-zdravstvene teme odnosno upoznavanje sa putevima virusnih infekcija i informisanja.

Pogledati odredbe Zakona o zastiti stanovnistava od zaraznih bolesti, (Sl Glasnik RS br. 15/2016), posebno deo prijave zarazne bolesti, karantina I kaznenih odredbi.